16.10.2014

Paistettua kuhaa voi-valkoviinikastikkeessa ja peruna-maa-artisokka-purjososetta

Näin opetusalalla toimiessa syksyisin on mahdollisuus viettää syyslomaa koulukiireiden keskellä. Tai no lomaa ja lomaa... Varsinaisesta opetustyöstä kuitenkin. Elämästäänhän ei lomaa voi oikein ottaa eli kaikenlaista hommantouhua on riittänyt. Itselläni on pieni yhden miehen firma kakkoshommana ja niitä töitä on riittänyt tällekin lomalle.

Muu perhe on ollut reissussa ulkomaita myöten. Kotiintulotervehdykseksi ajattelin laitella ruokaa, notta pääsevät taas tähän kotomaan eloon kunnolla kiinni. Tuo voi-valkoviinikastike eli beurre blanc vaikutti niin mielenkiintoiselta kastikkeella, että päätinpäs kokeilla. Kastikkeen resepti on napattu ruokala.fi -sivulta, muutoin ihan omaa tuotantoa ovat. Tälläin tän kerran resepti valmistui:

 

Paistettu kuha:

Ainekset:

Kuhafileetä 1/syömäri
Voita
Mustapippuri/valkopippuri
Suola

Ohje:

Kuumenna paistinpannu. Laita pannulle reilusti voita. Paista kuhafileitä molemmilta puolilta muutama minuutti. Mausta suolalla ja pippurilla.

Peruna-maa-artisokka-purjosose

Ainekset:

500 g jauhoisia perunoita
500g maa-artisokkaa
1 purjo
1 dl kermaa
50 g voita
Suolaa
Valkopippuria

Ohje:

Kuori perunat ja maa-artisokat, pilko pienemmiksi paloiksi  ja laita kylmään veteen, etteivät ne tummu. Halkaise purjo ja huuhtele hyvin! Paloittele purjo pieniksi paloiksi. Laita perunat, maa-artisokat ja purjo kattilaan ja kaada päälle vettä sen verran, että ainekset juuri ja juuri peittyvät. Kiehuttele ainekset kypsäksi (n. 20 min)

Ainesten kypsyttyä kaada vesi pois kattilasta (jätä hieman keitinlientä) ja soseuta. Lisää joukkoon kerma, voi ja mausteet. 

Voi-valkoviinikastike eli beurre blanc

Ainekset:

4 salottisipulia
2 dl kuivaa valkoviiniä
0,5 dl valkoviinietikkaa
1dl kermaa
150 g voita (suolatonta)
Suolaa
Pippuria
Sitruunamehua
(Tummaa balsamicoa koristeluun)

Ohje:

Pane silputut sipulit, viinietikka ja viini pieneen, mielellään paksupohjaiseen kattilaan ja keitä kokoon. Kastiketta tulisi jäädä vain 2-3  ruokalusikallista. Siivilöi sipulit pois, lisää kerma ja keitä pieni hetki. Säädä levyn lämpötila pieneksi ja lisää voi kuutio kerrallaan vatkaten hyvin, että saat sileän, pehmeän ja kiiltävän kastikkeen. Mausta suolalla, pippurilla ja pienellä tilkalla sitruunamehua. Tarjoilussa voit laittaa vaalean kastikkeen kanssa  pieniä "viiruja" tai "pisaroita" tummaa balsamicoa joukkoon.

Isän kommentti:

Maa-artisokka  ei ole koskaan ollut suosikkini, eikä se ole edelleenkään sitä, ei perunasoseessa eikä muutoinkaan. Jotenkin se kuitenkin vaan sopi tähän kokonaisuuteen jopa minun suussani. Ehkä tuo tumma balsamico antoi sen pienen säväyksen, jota maa-artisokka minun suussani kaipasikin. Purjot kannattaa pilkkoa aika pieniksi ennen keittämistä ja soseuttamista. Saattaa muuten pian käydä niin, että sellaisia pitkiä säikeitä soseen seasta löytyy. Olen vaan kuullu moisesta puhuttavan... ;)

Tuosta beurre blanc-kastikkeesta voin sanoa sen, että VOI ELÄMÄN KEVÄT, on muuten hieno kastike kuhalle. Yleensäkin sitä tarjotaan vaalean kalan kastikkeena ja täytyy sanoa, että totta haastelevat. Tuli ihan edesmennyt Olga-mummi mieleen tuota  kastiketta tehdessä. Nimittäin kun ottaa pöydälle ensin purkin kermaa ja paketin voita, niin on varmasti maku kohdillaan. Ja tuolla voimäärällä tämä kastike kyllä maistuu.

Kuha on hieno kala, vaikka siika onkin oma suosikkini. Kuhaa ei passaa paistaa liikaa, että ei mene liian kuivaksi. Hyvin onnistui tällä kertaa.

Alkupaloiksi tein yhden hengen voileipäkakut ja jälkkäriksi limetorttua. Perhe tuntui olevan tyytyväinen, :) joten seuraavia kokeiluja odotellessa!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti