19.7.2014

Kompostikakku (mansikkakakku)

Tämän kakun tarina juontaa juurensa 2000-luvun alkuun. Televisiossa pyöri jokin ruokaohjelma, (olin tätä kirjoittaessa varma, että kyseessä oli TV 2:n Makupalat, mutta heidän arkistoistaan en ohjetta kuiten löytänyt, joten jokin muu sitten lienee...) jossa kyseinen mansikkakakun ohje esiteltiin. Oli tulossa äitienpäivä, joten päätin yllättää vaimoni tällä leipomuksella. Ihanhan se onnistui ja sen jälkeen on tainnut olla yksi leivotuimmissa kakuista tässä taloudessa.

Mansikkakakusta meidän perheen suussa nimi muuttui kompostikakuksi muutama vuosi tämän jälkeen. Vaimoni antoi ohjeen yhteiselle kollegallemme, joka ohjetta pyysi. Vaimoni vielä kehui, että tällä ohjeella ei voi epäonnistua.Kollega oli sitten hieman noin mitoilla mittaillut ainekset kakkuun ja paistamisen jälkeen todennut, että se kelpaa ainoastaan kompostiin... Siitä Kompostikakku-nimitys jäi elämään, tosin nimeään paljon paljon parempana!



Ainekset:

Pohja:

200 g voita
200 g sokeria
200 g vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
3 munaa

Täyte:

100 g (appelsiini)tuorejuustoa
1 dl kermaa
1/2-1 dl sokeria
2 dl mansikkasosetta
2 rkl maissijauhoja
2 munaa

Ohje:


Vatkaa voi ja sokeri vaahdoksi. Sekoita leivinjauhe vehnäjauhoihin. Lisää munat ja jauhot vuorotellen vaahtoon. Vuoraa irtopohjavuoka leivinpaperilla ja kaada taikina vuokaan. Levittele kakkutaikina vuoan pohjalle ja reunoille tasaiseksi kerrokseksi.

Soseuta mansikat ja sekoita kaikki täytteen ainekset keskenään. Kaada täyte vuokaan ja lopuksi "nypi" vaikkapa lusikan varrella taikinaa vuoan reunoilta ja pohjalta täytteen sekaan. Paista uunin alatasolla 200-225 asteessa n. 40 min.

Kakun jäähdyttyä voit sitten tuunailla kakun ulkonäön mieleiseksesi esim. kermavaahdolla tai mitä nyt mieleen sattuu juolahtamaan. Omasta mielestäni kakku on parhaimmillaan ihan vaan vaahdotetun vaniljakastikkeen ja tuoreiden mansikoiden kera. Namskis!

Isän kommentti:


Opiskelukaveri oli tulossa kylään perheensä kanssa ja heille päätimme tarjota kompostikakkua. Kakut eivät kyllä varsinaisesti kuulu bravuureihin, jos niin mikään, mutta hyvä se on silloin tällöin niitäkin kokeilla. Olikin huojentavaa, että perheen varsinainen kakuntekijä oli paikalla tukemassa taustaa.. Tässä on kyllä sellainen kakku, jota kannattaa kokeilla eikä tällä ohjeella voi epäonnistua... ;)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti