7.12.2014

Siskonmakkarakastike

Viime viikonloppuna olimme lähdössä ystäväpariskunnan kanssa naapurikaupunkiin teatterimatkalle. Vaimoni kysyi pojaltani, mitä ruokaa hän haluaisi tuona aikana syödä. Ehdotuksena oli mm. makaronilaatikko ja tortillat (lempiruokia 😊). Vastaus oli yllättävä: siskonmakkarakastiketta!

Muuta vaihtoehtoa ei ollut, oli se sen verran yllättävä pyyntö. Meidän taloudessa ei siskonmakkarakastiketta ole koskaan tehty, keittoa kylläkin. Lauantaiaamun maastopyörälenkin jälkeen  pyysin sitten pojan keittiöön ja aloitimme perinteisen ruskean kastikkeen valmistamisen.  

Siskonmakkarakastike

 
Ainekset:

3 rkl voita
1 hopea- tai keltasipuli
4 rkl vehnäjauhoja
5 dl vettä
2 dl ruokakermaa (esim. kolme sipulia))
1 lihaliemikuutio
3-4 rkl ketsuppia
4-5 maustepippuria
musta- ja valkopippuria rouheena
suolaa
2 pkt siskonmakkaroita (800 g)

Ohje:

Pilko sipuli pieniksi kuutioiksi. Sulata voi pannussa ja kuullota sipulit. Lisää vehnäjauhot pienissä erissä ja ruskista ne paahteisen ruskeaksi koko ajan sekoittaen. Kuumenna vesi esim. vedenkeittimessä ja lisää pannulle ohuena nauhana hyvin sekoittaen. Paloittele sekaan lihaliemikuutio, lisää pippurit, suola ja ketsuppi. Anna kiehua hiljalleen n. 15 min. Lisää lopuksi siskonmakkara pieninä pallukoina (puristele ulos kuorestaan) ja kiehuttele kastiketta sen aikaa, että makkara kypsyy, Nauti keitetyjen perunoiden ja suolakurkun kera!

Isän kommentti:

Harvemmin tulee ruskeaa kastiketta tehtyä, kun ei se mitään terveysruokaa ole. Hyvää se kylläkin on! Tehtiinkin sitten tuollainen reilumpi annos.

Kun ruskeaa kastiketta tekee, pitää malttaa ruskistaa jauhot rauhassa koko ajan sekoittaen, että kastikkesta tulee oikeasti ruskeaa. Myös veden lisäyksen yhetydessä pitää malttaa sekoittaa kunnolla, että kastikkeesta tulee tasaista. Muutoinhan tuo ei ole mitään rakettitiedettä. Siskonmakkara teki kyllä mainion säväyksen kastikkeeseen. Keitettiin perunat siihen kylkeen ja lisättiin viereen suolakurkut viipaleina ja jopas maistui. Ja uskokaa pois, sinappi ja ketsuppi käyvät mainiosti tämän kastikkeen kanssa!

Pojan kommentti:

Herkkuahan tämä tottakai oli. Sipuli ja valkosipuli antoi oivan lisäyksen kastikkeeseen. En luultavasti koskaan näin hyvää ruskeaa kastiketta ole syönyt. Taisi uutta herkkuruokaa tulla...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti