2.11.2014

Naudan ulkofileetä uunissa, konjakki-pippurikastike ja lohkoperunat

Päätettiin koko perheen voimin, että valmistetaan näin kahden pyhän viikonloppuna kunnollinen juhla-ateria. Naudan sisäfileestä. En muistakaan, milloin olisin sellaista valmistanut viimeksi, jos koskaan. Ja kauppaan mennessä tajusin, että en muuten valmista tälläkään kertaa. Kotimainen sisäfilee 50 € kilo! Siis VIISKYMPPIÄ! Ei mitään järkee. Brasilialainen sisäfilee 27 € kilo kahden kilon paketissa eli taas viiskymppiä olis mennyt siihen. Olihan se tietty puolet kotimaisen hinnasta, vaikka se on lennätetty tuhansia kilometrejä.

Luikin sitten vähin äänin toisen ison kauppaketjun ruokakauppaan ja ostin hyvännäköisen naudan ulkofileepalan hintaan alle 20 € kilo tarjouksesta ja päätin, että se saa kelvata. Ja hyvin se kelpaisikin. Itse kuorrutettiin lohkoperunat valmiilla kuorrutteella ja lisäksi aivan sairaan hyvä pippuri-konjakkikastike (muunneltu Kodin Kuvalehden ohjeesta) ryyditettynä kuivatuilla suppilovahveroilla. Olkaa hyvä!

Naudan ulkofilee, pippuri-konjakkikastika ja lohkoperunat
 

Ainekset:

Liha (4-6:lle)

n. 1 kg naudan ulkofileetä
suolaa
mustapippuria
rosmariinia
öljyä ja voita paistamiseen

Perunat:

n. 1 kg jauhoisia perunoita
valmis kuorrutepussi (esim. Meira)
valkosipuliöljy

Kastike:

Paistolientä
0,5 rkl rosepippuria
0,5 rkl viherpippuria
1 lihaliemikuutio
2 rkl konjakkia/brandya
1 dl vettä
2 dl Arlan ruokakermaa härälle (mustapippuri-salottisipuli)
0,5-1 dl kuivattuja suppilovahveroita


Ohje:

Liha:

Aseta uunin lämpötilaksi 150 astetta. Kuumenna paistinpannu kuumaksi, lisää öljy ja perään voi ja ruskista ulkofileen pinnat jokaiselta sivulta. Hiero suolaa, mustapippuria ja rosmariinia lihan pintaan. Pistä paistomittari lihan paksuimpaan kohtaan ja paista unnissa 150 asteessa, kunnes mittari näyttää 60 astetta (medium +)

Perunat:

Pese perunat hyvin ja lohko ne kuorineen. Sekoita kuorruteainekset valkosipuliöljyyn ja pyörittele perunat siinä. Laita perunat leivinpaperilla päällystetylle pellille ja paista uunissa 200 asteessa n. 30 min tai kunnes perunat ovat kypsiä.

Kastike:

Kuumenna lihan paistamiseen käytetty voi-öljyseos. Lisää rose- ja viherpippurit ja kuumenna hetki. Lisää sen jälkeen yksi lihaliemikuutio, vesi ja konjakki. Kiehuta hetki ja lisää murennetut suppilovahverot. Lisää lopuksi ruokakerma ja keittele vielä n. 5 min.

Isän kommentti:

Aijaijaijai, kun saatiin hyvää ruokaa! Koko porukan voimin ruoka valmistettiin. Poika teki kylkeen aikaisemminkin valmistamaamme maustevoita, rouva valmisti perunat ja isä paistoi lihan ja valmisti kastikkeen. Todella mureaa lihaa ja kastike taivaallisen hyvää! Menin kyllä lisäämään katikkeeseen suolaa, jota ei olis tarvinnut tehdä. Muutoin onnistuimme vallan mainiosti. Tuota kastiketta suosittelen erittäin suurella lämmöllä!

Pojan kommentti:

Oli kyllä herkullista! Liha oli erittäin mureaa ja kastike sopi mainiosti annokseen. Vaikka en sisnistä niin pidäkkään, niin kannatti maistaa, koska herkkua oli! 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti